Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ενανού αλλουνού κόσμου

γαλαζοπράσινοι χαμαιλέοντες με κόκκινα κουρέλια


διότι δεν ήτο μόνο τα πρωτεύοντα θηλαστικά της αντωνοβαγγέλαινας ως ενομίζετο
ο
Rex OFFice Universalis
(οφ-ίτ-ης ο γραφειακός) ο βασιλεύς των ερπετών
είχε την κρύπτη των αυγών του εις τα ενδότερα των αποκρύφων υπογείων
η κοκκορόκαμπια η πασόκα με ξασμένο μαλλί και το άλογο παπί βημάτιζαν αγωνιωδώς
κατά την καταμέτρησιν οφίτες εκατέφθανον συμπαραστέκοντες εις την μείξιν των ειδών
εκ χρόνου αγνώστου η απάντησις εδόθη διαλύοντας κάθε αμφιβολίαν
η δαρβινική θεωρία κατερρίπτετο ως ανεπαρκής
είναι ο πίθηκας που κατάγεται εκ του ανθρώπου και ουδεμίαν ισχύν έχει το αντίστροφον

Ζώα. Είστε όλοι ζώα, έλεγε κάποτε ο Βασίλης Λεβέντης.
Πάτε και τους ψηφίζετε...Είστε όλοι ζώα. Πόσο δίκιo είχε!
  
                       
 
Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε;
 
Τι άλλο, απ' το να παλέψουμε μέρα και νύχτα, με την ψυχή και το κορμί μας, για ν' αποτινάξουμε τον ανθρώπινο ζυγό! Αυτό είναι το μήνυμά μου, σύντροφοι: Επανάσταση!
Δεν ξέρω πότε θα έρθει αυτή η επανάσταση, μπορεί σε μια βδομάδα ή σε εκατό χρόνια, αλλά ξέρω, με την ίδια βεβαιότητα που βλέπω τούτο το άχυρο κάτω απ' τα πόδια μου, ότι αργά ή γρήγορα θ' αποδοθεί δικαιοσύνη. Μην το ξεχνάτε στιγμή αυτό, σύντροφοι, ώς το τέλος της ζωής σας!
Και πάνω απ' όλα, περάστε το μήνυμα μου σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εσάς, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη.» Και να θυμάστε, σύντροφοι, πως δεν πρέπει να χάσετε ποτέ το κουράγιο σας. Κανένα επιχείρημα δεν πρέπει να σας παραπλανήσει.
Μην ακούτε ποτέ όταν σας λένε πως ο άνθρωπος και τα ζώα έχουν κοινά συμφέροντα, πως η ευμάρεια του ενός εξασφαλίζει και την ευμάρεια των άλλων. Είναι όλα ψέματα.

Ο άνθρωπος δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, παρά μόνο του εαυτού του.
Κι ανάμεσα σ' εμάς τα ζώα ας υπάρξει απόλυτη ενότητα, απόλυτη συντροφικότητα στον αγώνα μας. Όλοι οι άνθρωποι είναι εχθροί. Όλα τα ζώα είναι σύντροφοι».
Εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε τρομερή οχλαγωγία.
Καθώς μιλούσε ο Στρατηγός, τέσσερις μεγάλοι αρουραίοι είχαν γλιστρήσει έξω από τις τρύπες τους, και καθισμένοι στα πίσω τους πόδια, τον άκουγαν.
Τα σκυλιά τους πήραν είδηση, κι ήταν ένα σβέλτο τίναγμα προς τις τρύπες τους που τους έσωσε τη ζωή. Ο Στρατηγός σήκωσε το πόδι του για ησυχία. «Σύντροφοι» είπε, «νά ένα θέμα που πρέπει να τακτοποιηθεί. Τα άγρια πλάσματα, όπως είναι οι αρουραίοι και οι λαγοί -είναι φίλοι ή εχθροί μας; Ας το βάλουμε σε ψηφοφορία. Θέτω αυτή την ερώτηση στην ομήγυρη: Είναι σύντροφοι οι αρουραίοι;»
Η ψηφοφορία έγινε αμέσως, και η συντριπτική πλειοψηφία συμφώνησε πως οι αρουραίοι ήταν σύντροφοι. Υπήρξαν μόνο τέσσερις διαφωνούντες, οι τρεις σκύλοι και η γάτα, οι οποίοι, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, είχαν ψηφίσει κι από τις δύο πλευρές.
Ο Στρατηγός συνέχισε:
«Έχω και κάτι ακόμη να πω. Σας επαναλαμβάνω πως πρέπει πάντα να θυμάστε την έχθρα σας απέναντι στον άνθρωπο και στις πράξεις του. Ό,τι περπατάει στα δυο του πόδια, είναι εχθρός. Ό,τι περπατάει στα τέσσερα ή έχει φτερούγες, είναι φίλος. Και να θυμάστε επίσης ότι στον αγώνα μας εναντίον του ανθρώπου δεν πρέπει ποτέ να φτάσουμε στο σημείο να του μοιάσουμε. Ακόμη κι όταν θα τον έχετε υποτάξει, μην υιοθετήσετε τις συνήθειές του. Κανένα ζώο δεν πρέπει ποτέ να ζήσει σε σπίτι ή να κοιμηθεί σε κρεβάτι, να φορέσει ρούχα ή να πιει οινοπνευματώδη, να καπνίσει, ν' αγγίξει λεφτά ή να καταπιαστεί με το εμπόριο.
Και, πάνω απ' όλα, κανένα ζώο δεν πρέπει να κάνει κακό στο ίδιο του το γένος.
Δυνατοί ή αδύναμοι, έξυπνοι ή ανόητοι, είμαστε όλοι αδέλφια.
Κανένα ζώο δεν πρέπει να σκοτώσει άλλο ζώο.
 Όλα τα ζώα είναι ίσα.

Ο λόγος του Στρατηγού είχε εμπνεύσει στα πιο έξυπνα ζώα της φάρμας μια εντελώς καινούρια άποψη για τη ζωή. Δε γνώριζαν πότε θα γινόταν η Επανάσταση που είχε προβλέψει ο Στρατηγός, δεν είχαν κανένα λόγο να σκέφτονται ότι θα γινόταν στη διάρκεια της δικής τους ζωής, αλλά έβλεπαν ξεκάθαρα πως ήταν καθήκον τους να την προετοιμάσουν. Η οργάνωση και η διδασκαλία των άλλων ανατέθηκε φυσικά στα γουρούνια, που γενικώς θεωρούνταν τα πιο έξυπνα απ' όλα τα ζώα.
Το πιο γνωστό ανάμεσα τους ήταν ένα μικρό στρουμπουλό γουρούνι που το έλεγαν Γρυλή, με ολοστρόγγυλα μάγουλα, σπινθηροβόλα μάτια, σβέλτη κίνηση και με στριγκιά φωνή. Ήταν έξοχος ρήτορας, κι όταν συζητούσε κάποιο δύσκολο θέμα, είχε έναν τρόπο, πηδώντας πέρα δώθε και κουνώντας την ουρά του, να γίνεται πολύ πειστικός.
Τα άλλα ζώα λέγανε πως είχε την ικανότητα να κάνει το μαύρο άσπρο.
‘’Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα.’’

ευτυχώς η Helga έφυγε νωρίς

Ίλιον,το τέλος των ποδηλατοδρόμων το ευτυχές ατύχημα της Χέλγκας
δείτε το εδώ:http://katoikoiiliou.blogspot.gr/2014/02/blog-post_21.html


το απόσπασμα ήταν από τη Φάρμα των Ζώων του Τζώρτζ Όργουελλ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...